Grape-Vine Kft.,
Élelmiszeripari kapacitásbővítő beruházás a GRAPE-VINE Kft-nél,
- támogatás összege: 461 938 948 Ft,
- a támogatás mértéke (%-ban): 60%,
- a projekt tervezett/tényleges befejezés dátuma: Tervezett: 2023.03.31./Tényleges: 2023.02.24.
- a projekt azonosító száma: GINOP-1.2.12-21-2021-00030
A 6120 Kiskunmajsa, Félegyházi út 46. 05/56. helyrajzi számú ingatlanon (melyen jelenleg is szőlőfeldolgozási, borászati, palackozási, raktározási tevékenység történik) kivitelezési munkálatok valamint eszközbeszerzés valósul meg. A kivitelezés keretében a jelenleg logisztikai, árumozgatási feladatokat ellátó ingatlanon a kültéri tartályokhoz kapcsolódóan új kezelőjárda kerül kiépítésre. A Félegyházi út 46. számú ingatlanon a pályázat keretén belül a következő eszközök kerülnek beszerzésre és elhelyezésre: egy crossflow szűrő, amely nagy teljesítményű, hatékony borászati szűrésre alkalmas. Új tartályok megvásárlását is tervezi a pályázó: ezekben tárolás, borkészítés, erjesztési tevékenység valósul majd meg. Ezenkívül nitrogéngenerátor beszerzésére is sor kerül, melynek köszönhetően a borkészítés teljes folyamata során nitrogén gáz segítségével megakadályozható a borok oxidációja. Beszerzésre kerül továbbá egy bogyózó-zúzó berendezés, mely a beérkező szőlő alapanyag feldolgozását segíti. A vállalkozás további csigadugattyús szivattyúval is bővíti eszközparkját, mellyel egyaránt lehet szőlőfürtöt, bogyózott, zúzott anyagot, fermentált törkölyt továbbítani, villanymotorral működik, mely a szivattyúházban található továbbító csigát hajtja meg, amely a szállítandó anyagot az ürítő cső irányába préseli. Az eszközt a borászati üzemben préselt szőlő/lé szállítására fogják használni. A minőségi must és borkészítés meghatározó munkaművelete a kíméletes és szabályozott préselés. Erre a célra a pneumatikus prések a legalkalmasabbak, melynek beszerzése szintén a projekt részét képezi.
A vállalkozás további sikeres fejlődése, valamint az új piaci igények kielégítése érdekében egy karbonátor is beszerzésre kerül, mely mind a folyóborok, mind a palackozott termékek során növeli a termékek eltarthatóságát.
A szőlőfeldolgozási és a szőlőmust erjesztési technológiai folyamat bővítéséhez egy hőcserélő berendezés, valamint csőhálózat hőszigeteléssel is beszerzésre kerül.
Az új eszközök nagyban elősegítik majd a hatékonyabb termelést, minőségnövekedést eredményeznek, bővítik a jelenlegi kapacitást. A beruházás energiahatékonysági szempontból is jelentős.
A Kiskunmajsa Külterület 039/23. helyrajzi számú ingatlanon egy új raktárépület megépítését tervezi a vállalkozó, amely a borászati alapanyagok, illetve késztermékek tárolásául szolgál majd, bővítve a jelenleg rendelkezésre álló szűkös raktárkapacitást. Ez termékei minőségének megőrzése érdekében fontos, ugyanis a fedett területen való tárolás megvédi azokat az idő előtti minőségromlástól. A raktározás anyagmozgatás során fontos, hogy megfelelő eszközökkel biztosítsák az anyag és árumozgatást, melynek ellátásához a vállalkozás 5 db targoncát is megvásárol a projekt keretében.
A beruházás keretében megvalósuló modernizáció elősegíti majd a GRAPE-VINE Kft., mint hazai, 100%-ban magyar tulajdonú, a Magyarországon régi hagyománnyal rendelkező szőlőbortermelést végző középvállalat piaci pozíciójának erősítését, mivel a modernebb eszközökkel, illetve kibővített raktárkapacitással jobb minőségű áruk előállítására nyílik lehetőség.
GRAPE-VINE Bortermelő és Kereskedelmi Kft.
„Élelmiszeripari komplex beruházás a
GRAPE-VINE Kft-nél, Kiskunmajsán”
GINOP-1.2.6-8-3-4-16-2017-00024
Vissza nem térítendő
támogatás összege: 731,71 millió Forint (36,11%)
Visszatérítendő hitel
összege: 769,99 millió Forint
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. 05. 28.
A GRAPE-VINE Kft.
fejlesztésének célja elsősorban a gyártó, és termelési kapacitásának növelése,
ugyanis a piac által hosszú távra előrevetített volument a vállalkozás nem,
vagy csak jelentős többletkiadásokkal tudná kielégíteni. A fejlesztés
mindemellett munkahelyteremtő hatással is párosul, s hozzájárul a társaság
Kunsági Borvidéken gyakorolt piacvezető pozíciójának erősítéséhez is.
A fejlesztés célja:
1.) Gyártókapacitás
növelése: Az üzem szőlőfeldolgozó kapacitásának bővítése, ill. korszerű eszközökkel
való modernizálása.
2.) Bortároló /
raktározási kapacitás növelése
3.) Palackozó
kapacitás növelése: Elsősorban az üveges palackozás minőségi színvonalának
fejlesztése, és kapacitásának növelése érdekében szükséges.
A fentebb
részletezett funkciók egy 4977,60 m2 hasznos alapterületű csarnoképületben
kerülnek kialakításra, melyben a szociális funkciók 534,03 m2-t, míg az üzemi
funkciók 4443,57 m2-t tesznek ki.
Az új üzemegység,
illetve a tervezett kapacitásnövekmény a mindenkor hatályos jogszabályoknak, és
a Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-18/1993. számú előírásában foglalt HACCP
követelményrendszer előírásainak megfelelve kerül kialakításra. A
szakmai/műszaki standardok megvalósulását biztosító eljárások, módszerek
alkalmazásában a vállalkozás menedzsmentje több évtizedes tapasztalatokkal, és
referenciákkal rendelkezik.